Gertrudpedagogik, engelska, sista läxan mm.

Skrivet den av

O
Hej bloggen,
Vi började dagen med att skriva i Då & då-boken om gårdagens OS. Självklart har vi en gemensam tankekart som hjälp. Denna gång försökte jag få dem att tänka kronologiskt som en klocka när vi gemensamt konstruerade tankekartan. Åtta fina meningar och en bild som förstärker texten skulle de få ned, och de som inte blev klara ska få fortsätta på morgondagens göraklartstund.
Efter rasten ville Marie J få en stund tillsammans med barnen och när hon berättat att hon inte kommer att jobba kvar hör till hösten så fanns det självklart många frågor. Vi lät frågorna ta tid och svarade så gott vi kunde så nu vet barnen allt om utannonsering av tjänster, intervjuer, referenser och att skriva på anställningsavtal. Vi talade också om att vuxna ibland byter jobb och genom en snabb handuppräckning så kunde vi konstatera att de flesta av er föräldrar också bytt jobb någon gång. Vi önskar Marie J lycka till med sitt nya uppdrag.
Stämningen var dock inte på topp och därför valde vi att göra något som ligger Marie J varmt om hjärtat dvs musik.
Eftersom resultatet av ordförståelsetestet visar att vi behöver jobba med detektiven och att träna ords förståelse så läste vi igenom och förklarade orden i ”Den blomstertid nu kommer”. Sedan berättade jag om Gertrud, min fröken på Backeskolan i Piteå som jag hade i årskurs 2. Hon skrev alltid ned sångtexterna på tavlan och för varje gång vi sjön sången så strök hon sista ordet i varje rad.. och tillslut så var det bara ett antal streck kvar…och det finurliga var också att man då kan sången…och att dessa sitter kvar än idag 35 år senare. Jag har som lärare döpt metoden till just Gertrudpedagogik! Nu kan vi första versen och fortsätter med den andra vid ett annat tillfälle.
Därefter repeterade vi tisdagens promenad på Skogskyrkogården och med hjälp av ännu en tankekarta och en bild så fick de skriva om Skogskyrkogården.
Efter lunchen hade vi engelska och jobbade med olika aktiviteter och fraser. Se bild.

Allra sista stunden så var det läxgenomgång och nu har jag påmint barnen om att även läseboken ska me dtillbaka till skolan på tisdag. Läseboken ska dock läggas i barnens låda, inte i läxlådan eftersom jag vill pricka av böckerna när dessa återlämnas.
Imorgon fredag ska vi kika på våra plantor och göra klart. Ses då!

//Fröken C

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *