Spillkråkor och nya matteboken

Skrivet den av


Hej bloggen,
Tack för ett trevligt föräldramöte, bifogar presentationen med veckobrevet på fredag.
Vi började dagen med att lyssna på Mark som berättade om spillkråkan. En fågel som inte alls är en kråka utan en hackspett. Precis som andra hackspettar så har den hjärnan upphängd i något som liknar gummisnoddar, be gärna barnen förklara varför!
Sedan hade vi halvklasser och simskola. På halvklasserna började vi med nya matteboken och kapitlet som handlar om tiotalsövergång och hur vi tänker när vi adderar två tal som båda har tiotal och ental t ex 23 + 29.
Vi har idag övat oss att rita på en tom tallinje hur vi räknar uppåt. Vi tänker så här: tiotalen först, vi har 23 och ska lägga till två tiotal, vi hamnar då på 43. Nu har vi 9 ental kvar att addera och först vill vi ta oss upp till nästa hela tiotal. 43 slutar på 3 och tiokompis med 3 är 7. Vi fyller på med 7 och hamnar då på 50. Av 9:an finns ytterligare 2 kvar och vi lägger då till dessa för att hamna på 52.(se bildcollage)
Båda grupperna jobbade på fint och de fick välja om de ville jobba i själv i egen takt eller gemensamt på tavlan.
Efter en sen men smarrig lunch(köttfärssås och spaghetti) så hade grupp nord sin ”faktatextlektion”. Även här började vi med en repetition kring hur man gör en Key Note och sedan satte de igång. Några skriver fortfarande på sina texter och några gör Key Note, vi jobbar i vår egen takt. En härlig lektion fylld av ivriga och nyfikna barn som vill lära sig:)!
En bra dag är till ända och vi ses igen imorgon torsdag!
//Fröken C

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *