Hur mycket väger en mask?

Skrivet den av

img_4588
Hej bloggen,
Idag stod NO på schemat och för vår del handlar det just nu om NTA och tema jord. Vi undersöker olika typer av jord och dagens uppdrag handlade om att undersöka sand, lera och humus när dessa var fuktiga. Vi börjar alltid våra arbetspass med att backa tillbaka till förra tillfället. Idag talade vi om dessa tre jordtyper och vad vi tänkte på när vi hörde sand, lera och humus. Det resonemanget tog oss till stranden, sandslott och öknen…
Sedan fick de känna på de fuktiga jordtyperna och beskriva hur dessa kändes t ex som blött socker, geggamojja mm.
Sista uppdraget handlade om att rulla dessa jordtyper till små kulor. Vi ställde oss runt ett bord och slumpade fram vilka som skulle rulla. Vi kunde lätt konstatera att sanden var svår att rulla, leran lite lättare och att humusen gick bäst.
Allra sista delen handlade om att doppa fingret i de olika jordtyperna och sedan smeta ut det i NTA-häftet. Kladdigt var namnet ;)!
Efter god tacolunch återvände vi till klassrummet och barnen har frågat om sina maskar och några har också funderat hur mycket en mas väger…?
Vi började med att fråga om de trodde att alla maskar väger lika mycket, och vi kunde ganska lätt konstatera att de nog inte gjorde det eftersom de var olika stora precis som vi människor. Marie B hade med sig en digital köksvåg, men när vi lade på en mask så vägde den 0g! Kan något väga 0g? Vi lastade på mask efter mask och vågen började röra på sig lite. När 12 daggmaskar låg på stod den på 3g och då gjorde vi som på Joggardagen-räknade ut ett medelvärde… 3/12=0,25g. Kanske inget exakt svar på barnens fråga, men i alla fall ett försök :)!img_4586
En liten göraklartstund därefter och den fortsätter vi med på måndag morgon. Barnen jobbade jättefint och ibland liknar jag dem med hungriga fågelungar;). Matar man dem så är det lugnt och tyst, här matar vi med arbete som dessutom ger oss kunskap.
Nu tar vi helg-trevlig sådan!//Fröken C

2 reaktion på “Hur mycket väger en mask?

  1. Mikael Happe

    Obligatorisk handtvätt innan tacosen hoppas jag 🙂 Annars blev det tacos med mask smak.

    Liknelsen med fågelungarna är kanon.

    Micke

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *