Hemliga talet x & faktatext

Skrivet den av

image
Hej bloggen,
Efter en samling med pratpinne så var det dags för andra kapitlet i vår svenskabok ”Språklära”. Idag handlade det om sammansatta ord. Barnen var nog lite trötta första lektionen, så det är viktigt att komma i säng i tid på söndagen.
Efter rasten vaknade barnen till och jobbade mycket bra när vi talade om det hemliga talet X. Jag använde den additionsmaskin som jag konstruerade i ettan och skrev x på det ena röret(additionens ena term) och då blev det ganska lätt att klura ut x. Dessutom så har vi ju vårt fantastiska digitala stöd till matteboken – det är både roligt och pedagogiskt. Arbetet gick fint i båda halvklasserna och vi avslutade dessa med att ge oss själva en kram och samtidigt säga ”Bra jobbat!”.
Eftermiddagsrasten tog slut och vi har då en liten halvtimme i helklass innan vi delar upp oss igen. Då passade vi på att påbörja högläsningsboken som barnen röstade fram i fredags, Jo Nesbø’s bok ”Doktor Proktors pruttpulver”.
Sista stunden var det halvklass igen och då introducerade jag ett sätt att jobba med enkla faktatexter. Jag har köpt in enkla faktaböcker om djur och växter och gjort en arbetsgång kring detta. Idag då det var första tillfället så arbetade vi tillsammans. Vi läste texten om igelkotten först gemensamt och sedan enskilt. Vi tittade också på de fina och faktaspäckade bilderna och talade då om olika begrepp som hona, hane, föda, utveckling, spillning mm. Sedan tittade vi på tankekartan och med hjälp av denna ska vi göra egna meningar om 5 saker; storlek, föda, utveckling, bo och något övrigt. Självklart tänker vi också på SPUNK, mellanrum och fina bokstäver som följer andningslinjerna. Idag jobbade vi som sagt gemensamt, men tanken är sedan att vi jobbar enskilt. I slutet av lektionen frågade jag barnen varför vi jobbade med detta och de är ju riktigt kloka för de kunde räkna upp flera saker; lära oss lite om olika djur, träna oss på att läsa(faktatexter) och träna oss på att skriva(faktatexter). Bra jobbat!
Imorgon har vi klassråd(utan Kattis som är på facklig utbildning) och gympa med Kalle. Vi ses!
//Fröken C

En reaktion på “Hemliga talet x & faktatext

  1. Petter

    Låter som en faktaspäckad måndag! Får förhöra oss om igelkotten ikväll hemma och kanske gå på jakt i trädgården/ngn park.
    Petter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *