Besök på Balingsholms bondgård

Skrivet den av

image
Hej bloggen,
Dagen började med ett perfekt led, en trång tunnelbaneresa i rusningstrafik men sedan fick vi åka ”lyxbuss”. Väl framme på gården togs vi emot och hälsades välkomna av bonden Anna-Karin. Hon berättade kort om de regler som gällde på gården. För att vi inte skulle ta med olika basilusker in till korna så fick vi tvätta stövlarna genom att kliva i ett stövelbad.
Gården är en bondgård som mest sysslar med mjölkproduktion. I ladugården finns de drygt 60 mjölkkor, några ungdjur(som inte fått kalvar ännu) och några kalvar. På gården hade de förutom kossorna även höns, får, katter, hundar och bin.
Vi började med besöket i ladugården. Kossorna var väldigt nyfikna och ville gärna bli klappade. Mysigt att klappa och titta på de fina korna som har så fina och kloka ögon.
Det som fascinerade både barn och oss vuxna var mjölkroboten! En maskin som kossan kommer till när den vill bli mjölkad. Roboten vet precis vilken kossa som är där och hur länge sedan den blev mjölkad samt hur mycket mjölk det kommer ifrån henne. Kossan går alltså själv dit, ställer sig, blir tvättad och får lite mjölkstimulerande massage. Roboten hittar spenarna och sätter igång. Samtidigt får kossan knapra på lite godsaker i form av kraftfoder. Och när den är färdigmjölkad är det nästa kossas tur. Supersmidigt!
Vi fick sedan följa med in i den gamla ladugården där kalvarna fanns. När en ko är dräktig så får den sista tiden stå i en lugnare ladugård och allra sista tiden så får den ett eget bås. Vi hade tur för just idag på morgonen hade en ny liten kalv precis fötts! Den låg tillsammans med sin mamma och var så fin så!
När kalvarna blir lite äldre får de stå själva. Här fick vi många pussar, kalvarna var nyfikna och ville gärna suga på våra fingrar. Mysigt tyckte några, äckligt tyckte andra.
Efter vi tittat, frågat och klappat färdigt så gick vi till fåren. Men de hade gått och gömt sig… (När vi åkte därifrån fick vi se en skymt av dem från bussfönstret).
Då gick vi till hönorna istället, det fanns fyra höns och två tuppar. De var ganska nya på gården och de hade dem bara för hushållsbruk. De hade också ett antal bikupor.
Efter allt tittande så var barnen rejält hungriga. Vi bjöds på yoghurt, smör, ost och mjölk. Innan vi fick äta så var det självklart en ordentlig handtvätt. I barnens ryggor ligger också ett glas som vi fick i present från bonden och Arla.(Kan väl påminna att glaset är odiskat och att det varit mjölk i det…)
Efter maten så tackade vi för vårt besök och blev hämtade av lyxbussen. Kattis pratade med den trevliga chauffören och så fick vi skjuts ändå fram till skolan – inte illa!
Även om vi luktade lite så tror jag att vi alla var jättenöjda med besöket. Nu är vi redo att använda våra kunskaper och jobba vidare med bondgården.
Imorgon är det gympa och barnen ska få en ny läxa. Pga alla utflykter den senaste tiden så har jag inte hunnit med att läsa med alla, men jag/vi försöker hinna med det under resten av veckan.
Trevlig kväll!
//Fröken C

3 reaktion på “Besök på Balingsholms bondgård

  1. Lisa

    Vilken fantastisk dag ni haft! Irma och Hanna redogjorde för hela besöket i minsta detalj över middagsbordet. Det lös i tjejernas ögon, särskilt när de beskrev lyxbussen och kalven som slukat Gabriellas hand.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *